Asjade seis

Elame muutuval ajal. Kummaline, et tehnika areng on viinud meid mõnes mõttes tagasi nõukogude aega. Iga teine vidin, mis meid koduses majapidamises aitama peaks, funktsioneerib sageli vaid nõndakaua, kuniks tootja talle garantii annab. Edasine garantii käib juba eritasu eest ja ole siis hiromant ning püüa välja nuputada milline vidin millal täpselt käed puusa paneb. Tavaliselt ütlevad pärast garantiiaja lõppu üles tarvikud, aga nagu enamasti selgub - sellist mudelit tootjal enam pole ja osta tuleks hoopis uus seade. Mis sest, et vanal on katki vaid käepide. Siit jõuamegi tagasi aega, kui osav mees või naine suutis oma pesumasinale valmistada ka peedist uue trumli. 

Mida kõike minu lapsepõlves ei parandatud? Vihmavarje, prilllaudu, ämbreid, tolmuimeja otsikuid, gaasimaske, mahlapresse, külmkappe... Kastekannudele keevitati uued tilad või topiti pragu plastiliini täis. (Halli teibini oli veel aastakümned aega.) Televiisoril mõne lambi vahetus oli köki-möki. Võtsid vana kaasa, sõitsid Tapale poodi ja ostsid uue ning vahetasid ära. 

Tänane päev on nõudlikum ja praegu juba hakkab vaikselt tunduma, et tõeks hakkab muutuma rumal anekdoot - snoobid sõidavad autoga ja tuhatoos saab täis. Peaks uue auto ostma. Tegelikult nii ongi. Kui sul ikka kaskot pole ja käigukast või mõni relee otsad annab, siis on sageli mõistlikum osta uus auto. Kui sul külmkapp või tolmuimeja pärast garantiiaja lõppemist lusika nurka viskab, siis seda meest leida, kes suudaks peedist pesumasinale trumli välja voolida enam naljalt ei leia. Osta uus. 

Võib olla on häda lihtsalt selles, et me oleme liiga palju tarbima hakanud. Tegelikult sai kunagi toapõranda talutavalt puhtaks ka harja ja kühvliga. Vanast särgist sai suurepärase põrandapesulapi ja talvel võis piima ning koort hoida ka külmkapi asemel kahe akna vahel. Miks me enam seda ei suuda? Ma saan aru, et enam ei osta klaasist veepudelit vaid metallist ja kingad ning saapad ostad piisavalt kallid, et pärast talla eemaldumist esimese lumega julged poodi tagasi minna ning häbenedes küsida, et mis nüüd saab? Mõnikord isegi veab ja saad uued. Samas on kasutatud asjade poed täis kraami. Võib olla on viga hoopis meis endis. Ainsad, mis katki on, oleme me ise?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

nooruse muretud mängud

Täna hommikul hakkas üks auto tänaval huilgama. Ärkasin üles. Viimasel ajal on uni arusaamatult hea. Magan mõnikord seitse-kaheksa tundi ja ...