neli eneseväärikust

Kasside arvates eksisteerib maailm vist üksnes selleks, et neil - kassidel - lõbusam oleks. Jälgisin siin üht triibulist selli ja ega ta ennast millestki nüüd häirida küll ei lasknud. Pikutas keset teed ja kui auto tuli, siis kindlasti mitte selleks, et ta püsti tõuseks ning ära läheks. Ei! Kui auto tuli, siis ilmselt ikka pigem selleks, et kassist aupakliku kaarega mööda sõita. 

Sama ei saa öelda aga tänase esimese taarakliendi kohta. Ta ei olegi eriti vana. Pigem selline neljakümne ringis. Aga ilmselgelt on ta vintis juba. Või ikka veel? Jätkuvalt? Ta kannab rohelist dressipluusi, mille kapuuts on silmini tõmmatud. Tegelikult nõtkub ta siin juba kümmekond minutit, aga kuna taara vastuvõtt on avatud üksnes kaupluse lahtiolekuajal, siis sisustab too minust pisut noorem härrasmees oma aega veidravõitu nõtkus-tantsuga. Muusikat ma küll ei kuule, aga ilmselgelt tuleb see otselainetena kosmosest. Igal juhul tunneb härrasmees neid kosmosest saabuvaid laineid ilmselt lausa eesnimepidi. 

Prügikonteineril on Martin Luther Kingi pilt ja tema tsitaat: I have a dream. Sinna alla on mahutatud tõlkeline tsitaat: "Mul on unistus! Mul on unistus, et ühel päeval ei hinnata inimesi enam nende nahavärvi järgi, vaid selle järgi, kas nad jäätmeid sorteerivad!" Ilmselt on tegu fabritseeritud tsitaadiga ja mängulises võtmes inimeste südametunnistusele rõhumisega, aga toimib. Ja ma üldse ei kahtle, et vana inimõiguste eest võitleja sellele alla kirjutaks, kui ta veel elaks.

Bussijaama ees seisab kojamees. Ta nõjatub luuale ja vaatab mööduvat vanamemme. Hüüab talle midagi. Vanamemm vastab ja lohiseb edasi. Muudmoodi on seda raske nimetada. Just nimelt lohiseb. Kojamees jätkab keskendunult luuavarrest kinnihoidmist. Siit vaadates jääb mulje nagu oleks selle maailma viimane pidepunkt just luuvarres ja kojamehe kätes. Kui ta luuast lahti laseks, lendaksime kõik vilinal kosmosesse nagu õhust tühjaksjooksev õhupall. Kojamees teab, et kui ta teatava kellaajani luuavarrest kinni hoiab, siis on tema päevatöö tehtud. Ja ta võib issanda Jumala rahus minna. 

On jälle pühapäeva hommik Tapal. SA Kirikureisid töötab täistuuridel. Teen nüüd väikese jalutuskäigu ja siis saan veel tubli tunnikese töödki teha. Selline vaade siis täna mu kodukontorist. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

nooruse muretud mängud

Täna hommikul hakkas üks auto tänaval huilgama. Ärkasin üles. Viimasel ajal on uni arusaamatult hea. Magan mõnikord seitse-kaheksa tundi ja ...